Chernel István Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Fekete István Tagiskolája, 
ZichyújfaluF ő o l d a l
Falunkról
Iskolánkról
Faliújság
Osztálykönyv
Dokumentumok
Régi Pályázatok
G a l é r i a
K a p c s o l a t
K önyvtár
Zichyújfalui TanodaII.
EFOP-3.3.1-15 

infoblokkZichyújfalui Tanoda  II.

A kedvezményezett neve: SZABAD TÉR EGYESÜLET   
                                                                                                              
infoblokk                
A projekt címe: ZICHYÚJFALUI TANODA II.
EFOP-3.3.1-15-2015-00693

A szerződött támogatás összege: 30 MILLIÓ FORINT
100%-ban finanszírozott vissza nem térítendő támogatás

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. JANUÁR 31.A projekt rövid bemutatása:


                                                                

          

tanodalogo1tanodalogo2                                                                              tanodalogo3

Zichyújfalui Tanoda II.

 
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) által meghirdetett EFOP-3.3.1-15 „Tanoda programok támogatása” című pályázat megvalósítását megkezdtük.

Tanodánk célja a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi integrációjának segítése, iskolai sikerességük növelése, a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése, ezáltal a munkaerő-piaci lehetőségeik szélesítése. Mindezen célok érdekében egyéni és kiscsoportos foglalkozások keretében fejlesztjük a gyermekeket hétköznap délutánonként családias, szerető környezetet biztosítva számukra, illetve szabadidős foglalkozásokat, táborokat szervezünk, ahol a gyermekek szemléletének tágítása és a sokszínű szabadidős tevékenységen keresztül a személyiségfejlesztés a cél. Célul tűztük ki, hogy a bevont diákok számára egyéni igényeknek megfelelően szociális, kulturális és lelki segítséget nyújtsunk, képességeik szerint továbbfejlesszük készségeiket, kompetenciáikat, pozitív élet-pályaút kijelölésre és megtartásra ösztökéljük, élménydús programokban részesítsük őket és így a szülők aktív bevonásával közvetetten családi hátterükre is pozitív kihatással legyünk. Célunk az Utak és Esélyek Tanoda, Zichyújfalu program folytatása, a második ciklusban a már bevont diákok fejlesztésének folytatása, illetve további diákok beemelése a projektmegvalósításba. Mindezzel a végzettség nélküli iskolaelhagyás, köznevelési rendszerből való lemorzsolódás, igazolatlan órák számának csökkentésére szeretnénk hatni elsősorban.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. január 31.


Az alábbiakban a programban már megvalósult néhány eseményt emelünk ki tanodásaink hétköznapjaiból:

Tanodanyitó ünnepség

 2018. március 27-én ünnepélyesen megnyitottuk a tanodát szülők, meghívott vendégek és a tanodások jelenlétében. Rideg Jánosné, a Fekete István Tagiskola intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, mit jelent az iskola életében a tanoda. A  gyerekek jelenete következett, A tavasz kendője címmel. Lábadi Zoltán szakmai vezető Hungarikum a nevelésben: a tanodák múltja, jelene és jövője címmel tartott előadást. Tekerné Izafé Anikó tanodavezető a tanodáról, mint közösségi színtérről beszélt. Zárásként a gyerekek mezőföldi táncokat adtak elő. A program megvendégeléssel zárult.

                                                                                                                      Tekerné Izafé Anikó 

Kirándulás Székesfehérvárra

 
2018. április 17-én a tanodások mozilátogatáson vettek részt.

Vonatpótló autóbusszal Székesfehérvárra utaztunk. Indulás előtt beszélgettünk a gyermekekkel az utazás, mozilágotatás, városi közlekedés szabályairól, illemeiről. A Nyúl Péter című előadás előtt lehetőség adódott egy rövid belvárosi sétára és uzsonna elfogyasztására. A film minden gyermeknek tetszett, a hazafelé úton vidám hangulatú beszélgetés keretében felelevenítettük a legemlékezetesebb, leghumorosabb részleteket. Jó hangulatú és tanulságos délután volt.

                                                                                                          Lászlóné Horváth Anikó

Szeretnél rendőr lenni?


2018. május 15-én a tanodások pályaorientációs foglalkozáson vettek részt. Vendégeink is érkeztek: a Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai. A foglalkozás játékos tevékenységekkel indult. Ezután egy rövidfilmet néztek meg a gyerekek a rendőrség munkájáról. Az iskolarendőr segítségével a legfontosabb közlekedési táblákat ismerhették fel IKT eszközzel, melyet a szakember magyarázata is kísért. Nagyon nagy sikert aratott a tanodás gyerekek körében, hogy megismerhették és felpróbálhatták a CPE felszerelést, és megszólaltathatták a szolgálati jármű hangjelzéseit is. A gyerekek aktívan és nagy lelkesedéssel vettek részt a programon.

                                                                                                                                Rideg Jánosné

Nyári tábor

2018. július 3-5. között három szép napot töltöttek tanodás gyermekeink és pedagógusaink Balatonszárszón, a Lepkeház Gyermeküdülőben.

Első nap megismerkedtünk a községgel, a Balaton-parttal, fürödtünk az üdülő medencéjében. Vacsora után az egy szobában lakó gyermekek csoportokat alkottak, majd a nap értékelése után élményeiket csoportnaplóba jegyezték.

Második nap meglátogattuk a József Attila emlékházat, fürödtünk a Balatonban, majd ebéd után biciklitúrára indultunk. A cél Balatonboglár volt, ahol felmentünk a Gömb kilátóra, és lesiklottunk a bob-pályán.

Harmadik nap megnéztük a József Attila emlékművet, majd hajóval Tihanyba utaztunk, ahol a városnéző kisvonat a Belső-tóhoz vitt bennünket. Az ürgemezőn megebédeltünk, felmentünk a Gejzír-kúpokhoz, elsétáltunk az Apátsághoz, és fagyizással zártuk a napot.

Felejthetetlen élményekben volt részünk.

                                                                                                                       Tekerné Izafé Anikó

Pályaorientációs foglalkozás: bicikliszerelő szakma bemutatása

 2018. október 17-én pályaorientációs alkalmunkon a kerékpárszerelői mesterséget mutatta be meghívott szakemberünk. Bevezetőként beszélt a bicikli feltalálásáról, történetéről, fejlődéséről. Bemutatásként két kerékpárt is hozott, egy hibátlanul működőt és egy hibásat. A hibátlanul működőn bemutatta a helyes beállításokat, a hibás járművön javítási munkálatokat végzett el.
Beszéltünk balesetvédelemről, a helyes közlekedési szabályokról, a kerékpár kötelező és ajánlott felszereléséről. A vállalkozó beszélt a kerékpárszerelői mesterségről, képzésről, turizmusról is.

Hasznos ismeretekkel, élményekkel lettek gazdagabbak tanodásaink.

                                                                                                                                              Tekerné Izafé Anikó

Pályaorientációs foglalkozás: „Cukrász leszek!”

 
2018. november 14-én a cukrász szakmát helyi vállalkozó cukrászmester bevonásával mutattuk be. Meghívott vendégünk a cukrászat szerteágazó, sokféle fejlődést kínáló irányait speciális eszközök bemutatásával tette élménnyé. Az eszközöket a gyerekek ki is próbálhatták. Megismerkedtek a legújabb torta-trendekkel, díszítési technikákkal, a cukrász-szobrászat világával.

A gyerekek nagy örömmel és aktivitással vettek részt a foglalkozáson. Két tanodásunk cukrászversenyen való részvételt is tervez a meghívott vendég szakvezetésével.

                                                                                              Tekerné Izafé Anikó

Gergely-járás

Március 12-e a tavaszi jeles napok közül az első, ezért a tanodában nyitott programot szerveztünk. A Gergely-járás eredete a középkorra vezethető vissza, amikor a szegény tanulók az iskolák védőszentjének ünnepén kéregettek. A diákok életének szükségszerű velejárója volt, hogy így teremtsék meg tanulásuk anyagi alapjait. Majd később általános szokássá vált, hogy a tanulók nemcsak maguk, hanem tanítóik számára is gyűjtöttek adományt, később pedig az alkalom az új tanulók iskolába hívogatásával bővült. Tanodás gyerekeink nagy örömmel készültek az eseményre, melyre szüleiket, leendő iskolás gyerekeket és az ő szüleiket is meghívták tanodás mentoraik segítségével. Büszkén mutatták be iskolájukat, műsorukat szüleiknek, leendő elsős gyerekeknek.

                                                                                                                                Tekerné Izafé Anikó


 
 
Chernel István Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Fekete István Tagiskolája

8112 Zichyújfalu, Iskola u. 6.    Telefon és fax: 22 / 358 282     E-mail: zichysuli1502@gmail.com     Web: www.feketei-zu.sulinet.hu