Chernel István Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Fekete István Tagiskolája, 
ZichyújfaluF ő o l d a l
Falunkról
Iskolánkról
Faliújság
Osztálykönyv
Dokumentumok
Régi Pályázatok
G a l é r i a
K a p c s o l a t
K önyvtár
Zichyújfalui TanodaII.
EFOP-3.3.1-15 

Zichyújfalui Tanoda  II.

eu palyazat kepA kedvezményezett neve:
SZABAD TÉR EGYESÜLET   
         
A projekt címe:
ZICHYÚJFALUI TANODA II.
EFOP-3.3.1-15-2015-00693

A szerződött támogatás összege:
30 MILLIÓ FORINT
100%-ban finanszírozott vissza nem térítendő támogatás

A projekt tervezett befejezési dátuma:
2020. JANUÁR 31.

A projekt rövid bemutatása:

                        

tanodalogo1tanodalogo2                                                                          tanodalogo3

Zichyújfalui Tanoda II.

 
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) által meghirdetett EFOP-3.3.1-15 „Tanoda programok támogatása” című pályázat megvalósítását megkezdtük.

Tanodánk célja a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi integrációjának segítése, iskolai sikerességük növelése, a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése, ezáltal a munkaerő-piaci lehetőségeik szélesítése. Mindezen célok érdekében egyéni és kiscsoportos foglalkozások keretében fejlesztjük a gyermekeket hétköznap délutánonként családias, szerető környezetet biztosítva számukra, illetve szabadidős foglalkozásokat, táborokat szervezünk, ahol a gyermekek szemléletének tágítása és a sokszínű szabadidős tevékenységen keresztül a személyiségfejlesztés a cél. Célul tűztük ki, hogy a bevont diákok számára egyéni igényeknek megfelelően szociális, kulturális és lelki segítséget nyújtsunk, képességeik szerint továbbfejlesszük készségeiket, kompetenciáikat, pozitív élet-pályaút kijelölésre és megtartásra ösztökéljük, élménydús programokban részesítsük őket és így a szülők aktív bevonásával közvetetten családi hátterükre is pozitív kihatással legyünk. Célunk az Utak és Esélyek Tanoda, Zichyújfalu program folytatása, a második ciklusban a már bevont diákok fejlesztésének folytatása, illetve további diákok beemelése a projektmegvalósításba. Mindezzel a végzettség nélküli iskolaelhagyás, köznevelési rendszerből való lemorzsolódás, igazolatlan órák számának csökkentésére szeretnénk hatni elsősorban.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. január 31.


Az alábbiakban a programban már megvalósult néhány eseményt emelünk ki tanodásaink hétköznapjaiból:

Tanodanyitó ünnepség

 2018. március 27-én ünnepélyesen megnyitottuk a tanodát szülők, meghívott vendégek és a tanodások jelenlétében. Rideg Jánosné, a Fekete István Tagiskola intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, mit jelent az iskola életében a tanoda. A  gyerekek jelenete következett, A tavasz kendője címmel. Lábadi Zoltán szakmai vezető Hungarikum a nevelésben: a tanodák múltja, jelene és jövője címmel tartott előadást. Tekerné Izafé Anikó tanodavezető a tanodáról, mint közösségi színtérről beszélt. Zárásként a gyerekek mezőföldi táncokat adtak elő. A program megvendégeléssel zárult.

                                                                                                                      Tekerné Izafé Anikó 

Kirándulás Székesfehérvárra

 
2018. április 17-én a tanodások mozilátogatáson vettek részt.

Vonatpótló autóbusszal Székesfehérvárra utaztunk. Indulás előtt beszélgettünk a gyermekekkel az utazás, mozilágotatás, városi közlekedés szabályairól, illemeiről. A Nyúl Péter című előadás előtt lehetőség adódott egy rövid belvárosi sétára és uzsonna elfogyasztására. A film minden gyermeknek tetszett, a hazafelé úton vidám hangulatú beszélgetés keretében felelevenítettük a legemlékezetesebb, leghumorosabb részleteket. Jó hangulatú és tanulságos délután volt.

                                                                                                          Lászlóné Horváth Anikó

Szeretnél rendőr lenni?


2018. május 15-én a tanodások pályaorientációs foglalkozáson vettek részt. Vendégeink is érkeztek: a Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai. A foglalkozás játékos tevékenységekkel indult. Ezután egy rövidfilmet néztek meg a gyerekek a rendőrség munkájáról. Az iskolarendőr segítségével a legfontosabb közlekedési táblákat ismerhették fel IKT eszközzel, melyet a szakember magyarázata is kísért. Nagyon nagy sikert aratott a tanodás gyerekek körében, hogy megismerhették és felpróbálhatták a CPE felszerelést, és megszólaltathatták a szolgálati jármű hangjelzéseit is. A gyerekek aktívan és nagy lelkesedéssel vettek részt a programon.

                                                                                                                                Rideg Jánosné

Nyári tábor

2018. július 3-5. között három szép napot töltöttek tanodás gyermekeink és pedagógusaink Balatonszárszón, a Lepkeház Gyermeküdülőben.

Első nap megismerkedtünk a községgel, a Balaton-parttal, fürödtünk az üdülő medencéjében. Vacsora után az egy szobában lakó gyermekek csoportokat alkottak, majd a nap értékelése után élményeiket csoportnaplóba jegyezték.

Második nap meglátogattuk a József Attila emlékházat, fürödtünk a Balatonban, majd ebéd után biciklitúrára indultunk. A cél Balatonboglár volt, ahol felmentünk a Gömb kilátóra, és lesiklottunk a bob-pályán.

Harmadik nap megnéztük a József Attila emlékművet, majd hajóval Tihanyba utaztunk, ahol a városnéző kisvonat a Belső-tóhoz vitt bennünket. Az ürgemezőn megebédeltünk, felmentünk a Gejzír-kúpokhoz, elsétáltunk az Apátsághoz, és fagyizással zártuk a napot.

Felejthetetlen élményekben volt részünk.

                                                                                                                       Tekerné Izafé Anikó

Pályaorientációs foglalkozás: bicikliszerelő szakma bemutatása

 2018. október 17-én pályaorientációs alkalmunkon a kerékpárszerelői mesterséget mutatta be meghívott szakemberünk. Bevezetőként beszélt a bicikli feltalálásáról, történetéről, fejlődéséről. Bemutatásként két kerékpárt is hozott, egy hibátlanul működőt és egy hibásat. A hibátlanul működőn bemutatta a helyes beállításokat, a hibás járművön javítási munkálatokat végzett el.
Beszéltünk balesetvédelemről, a helyes közlekedési szabályokról, a kerékpár kötelező és ajánlott felszereléséről. A vállalkozó beszélt a kerékpárszerelői mesterségről, képzésről, turizmusról is.

Hasznos ismeretekkel, élményekkel lettek gazdagabbak tanodásaink.

                                                                                                                                              Tekerné Izafé Anikó

Pályaorientációs foglalkozás: „Cukrász leszek!”

 
2018. november 14-én a cukrász szakmát helyi vállalkozó cukrászmester bevonásával mutattuk be. Meghívott vendégünk a cukrászat szerteágazó, sokféle fejlődést kínáló irányait speciális eszközök bemutatásával tette élménnyé. Az eszközöket a gyerekek ki is próbálhatták. Megismerkedtek a legújabb torta-trendekkel, díszítési technikákkal, a cukrász-szobrászat világával.

A gyerekek nagy örömmel és aktivitással vettek részt a foglalkozáson. Két tanodásunk cukrászversenyen való részvételt is tervez a meghívott vendég szakvezetésével.

                                                                                              Tekerné Izafé Anikó

Gergely-járás

2019 március 12-e a tavaszi jeles napok közül az első, ezért a tanodában nyitott programot szerveztünk. A Gergely-járás eredete a középkorra vezethető vissza, amikor a szegény tanulók az iskolák védőszentjének ünnepén kéregettek. A diákok életének szükségszerű velejárója volt, hogy így teremtsék meg tanulásuk anyagi alapjait. Majd később általános szokássá vált, hogy a tanulók nemcsak maguk, hanem tanítóik számára is gyűjtöttek adományt, később pedig az alkalom az új tanulók iskolába hívogatásával bővült. Tanodás gyerekeink nagy örömmel készültek az eseményre, melyre szüleiket, leendő iskolás gyerekeket és az ő szüleiket is meghívták tanodás mentoraik segítségével. Büszkén mutatták be iskolájukat, műsorukat szüleiknek, leendő elsős gyerekeknek.

                                                                                                                                Tekerné Izafé Anikó


80 nap alatt a Föld körül – színházi előadás megtekintése

Verne korában, a 19. században messze állt az átlagember még attól, hogy pénteken kitalálja, hogy szombaton, hipp-hopp, elrepül Londonból mondjuk Bombaybe. Phileas Fogg hóbortos londoni úriember mégis fogadást ajánl, miszerint ő 80 nap alatt körbe utazza a Földet. De vajon olyan hipp-hopp megy-e minden, ahogy azt egy elegáns angol úr londoni dolgozószobájában kigondolja? Lélegzetelállító kalandokban nem lesz hiány: lekésett hajók, vérszomjas indiánok, hatalmas tengeri viharok, utazás elefánton és léghajóval. Ráadásul egy nyakas rendőrfelügyelő is folyton követi hősünket, mert azt hiszi, hogy egy agyafúrt bankrablóval van dolga, és mindenáron meg akarja hiúsítani Fogg tervét. Vajon ki jár sikerrel a végén?

A fantasztikus előadásra szülői segítséggel, autókkal jutottunk el. A program előtt sétáltunk a belvárosban, élveztük a sétálóutca kora esti fényeinek játékát.

  Zichyújfalu, 2019. április 16.                                                                     Panyi Anett


Táborozás Bakonyjákón

Három napot tölthettünk tanodás gyermekeinkkel a Bakony lankái között meghúzódó Bakonyjákó településen lévő Forrás Vendégházban. A feltörő forrásvíz és patakcsobogás hangjától hangos parkerdőben iskolásaink igazi erdei környezetben ismerkedhettek a hegyek, az erdők, a vizek világával, felkészült szakemberek segítségével.  A természeti értékek megismerésén túl kulturális örökségekkel és a népi falusi életforma kincstárával is ismerkedhettek a gyerekek.

A tábor első napján buszunkkal Pápa felé vettük az irányt, ahol a Várkertfürdő Pápai Gyógy- és Termálfürdő strandján hangolódtunk a ránk váró programokra. A medencék és csúszdák széles választékával, valamint 4 hektáros pihenőterülettel mindenki igényeinek megfelelő fürdőzést, vagy játékot talált magának.

Szálláshelyünkön kedves személyzet fogadott, és 5 fős csapatokban elfoglaltuk a szobákat. Még a kipakolás megkezdése előtt megalkottuk tábori szabályainkat, hogy zökkenőmentesen teljenek a napok. Természetesen mindenki nagyon éhesen várta a vacsorát. Esti programként felderítettük a csodás környéket és egy játékos vetélkedő után pihenni tért a csapat.

2. napon a felkínált modulok közül a következő lehetőségeket választottuk:

  • Az erdő növény és állatvilágának megismerése tematikus foglakozással és szakvezetéssel. Kisvonattal utaztunk az erdő élővilágát bemutató ösvényekig. Felszíni vizekkel és feltörő forrásokkal ismerkedtek a gyerekek túravezető segítségével. Felkerestünk kilátókat, tavakat, szurdokokat, karsztos területeket. Nagy élmény volt a vadetetők, sózó és dagonyázó helyek megtalálása is.
  • Vadászati bemutató az itt élő 5 nagyvadfaj részletes megismerésével.

Az interaktív foglalkozás keretében trófea bemutatóra is sor került, a vadfajok családjainak megismerésére volt lehetőség. A vadgazdálkodás célkitűzéseinek megismertetése betekintést biztosított a vadászok életébe is (nyomkeresés és vadmegfigyelés a természetben).

  •  Dinoszauruszok csodálatos világa, mesélő kövek, az iharkúti lelőhely megismerése geo-túravezetéssel

A nap folyamán csodálatos erdei utakon kisvonattal érkeztünk a helyszínekre. Az állomások között vidám énekszóval tarkítottuk az utazást.  Az időjárás is igazán kedvezett. A gyermekek jókedvűen értek vissza este a szálláshelyre, ahol a finom vacsora után zenés játékest következett.

Kicsit álmosan, de várakozással telve kezdtük meg a harmadik napunkat. Reggeli és az összepakolás után megérkezett értünk a buszunk, mellyel most Nagyvázsonyba indultunk. A híres négyszögletű lakótorony már messziről felhívta magára a figyelmünket, rövidesen pedig már a belépőjegyekkel a kezünkben indultunk meg a Kinizsi vár bejárata felé.

Nagyon szerencsés időpontban érkeztünk, a várban pont egy középkori lovagi, harci bemutatót tartott a helyi hagyományőrző egyesület. Természetesen a történelmi utazás, kalandozás sem maradhatott el. A bátrabbak felsétáltak a magas toronyba, megtekintettük a kiállításokat, bővítettük történelmi ismereteinket.

Ebéd után egy rövid sétát követően visszamentünk a buszunkhoz és hazafele vettük az irányt. Nagyon kellemes, hasznos, igazi közösségkovácsoló napokat tölthettünk együtt tanodás gyermekeinkkel, ahonnan élményekkel, ismeretekkel gazdagodva tértünk haza.

Zichyújfalu, 2019. július 2.                                                               Lászlóné Horváth Anikó


Papírgyűjtés a tanodában

A Tanoda egyik fő célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeket környezettudatosságra nevelje. Igyekszünk minden alkalmat megragadni, hogy a tisztaságra, rendre, és a környezetvédelemre neveljük őket. Ezért szerveztünk papírgyűjtést szeptember 24-én. Előzetesen megbeszéltük, hogy:

  • miért fontos a papírhulladékot összegyűjteni
  • milyen típusú papírt gyűjtünk
  • mi lesz a sorsa annak a papírnak, amit nem gyűjtünk össze (eltüzelik, eldobják- ezek milyen környezeti kárral járnak)
  • mi lesz a sorsa annak a papírnak, amit összegyűjtünk- újrahasznosítás

Közben az elemek gyűjtését is elkezdtük. a nagyok szívesen tanítják a kisebbeket arra, hogyan, hol kell ezeket a hulladékokat gyűjteni.

Zichyújfalu, 2019. szeptember 24.                                           Panyi Anett


Látogatás a postán

Már a program meghirdetése lelkesítette a gyerekeket: kérdésekkel fordultak hozzám. „Miért megyünk? Mit fogunk ott csinálni?” A foglalkozásra az iskola titkárát is meghívtam, aki naponta jár a postára és hivatalos ügyeket intéz a munkaköréből adódóan.

A programot a Tanodánk székhelyén kezdtük el a tanodás gyerekekkel és a meghívott iskolatitkárral. A gyermekek postával kapcsolatos ismereteiről pár kérdés után kialakult a tapasztalatom: csak egy kislány jár rendszeresen a postára a szüleivel ügyeket intézni, van, aki még sohasem volt postahivatalban. Ezért tisztáztuk, hogy mit lehet a postán elintézni: a levél feladástól a szerencsejátékon át a biztosítás kötésig és a pénzfelvételig. Egy előre kitöltött boríték alapján közösen megcímeztük a tanodás csoport nagyméretű borítékját. majd a postára mentünk. A hivatalban sok tapasztalatot szereztek a tanodás gyerekek. Az iskolatitkár levelet adott fel és csekket fizetett be, majd készpénzt vett fel bankkártyáról. Közben beváltott egy lejárt 500 forintost is. A műveletsor alatt a postai alkalmazottal való párbeszédét is jól hallhatták a gyerekek, mert ez egy kis posta. Szemléletes és gyakorlatias volt számukra így bemutatni ezeket a hétköznapokhoz nélkülözhetetlen ismereteket. Majd a postás kisasszony a csomagfeladás menetét, szabályait mondta el a tanodás gyerekeknek. Ez a kis falusi posta mindent tud, amit egy számítógépekkel dolgozó városi posta, azonban itt minden manuális, emberi kéz végzi.  Végezetül a gyerekek örömmel fejtették meg a falra kitett információs táblákat, ikonokat, megismerték az apró helyiséget is. A posta előtt még a postaláda működésére is kitértünk.

Ez a pályaorientációs alkalom kiválóan gyarapította a tanodások gyakorlati ismereteit, amelyek a hétköznapokban fontosak, de az iskolában, a tananyagokban nem nagyon fordulnak elő. A helyi posta szakemberét, az iskolatitkárt bevonva a foglakozás sok ismeretet nyújtott a tanodásoknak a pályaorientáció területén is. 

Zichyújfalu, 2019. december 10.                                                           Rideg Jánosné 
 
Chernel István Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Fekete István Tagiskolája

8112 Zichyújfalu, Iskola u. 6.    Telefon és fax: 22 / 358 282     E-mail: zichysuli1502@gmail.com     Web: www.feketei-zu.sulinet.hu